четвер, 28.03.2024

Відповідь Міністерства економічного розвитку і торгівлі України щодо наданих пропозицій та зауважень до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про утворення Ради бізнес-омбудсмена"

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ

(Мінекономрозвитку України)

вул. М. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008, тел. 253-93-94, факс 226-31-81

 


 

Всеукраїнське об'єднання малого та середнього бізнесу ''Фортеця"

 

Щодо розгляду звернення

Мінекономрозвитку розглянуло звернення Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця" (далі - об'єднання "Фортеця") від 10.11.2014 № 758 стосовно пропозицій та зауважень до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про утворення Ради бізнес-омбудсмена", та в межах компетенції повідомляє.

Створення інституту бізнес-омбудсмена ініційовано ЄБРР та включено до зобов'язань, визначених Меморандумом про взаєморозуміння для української Антикорупційної ініціативи, підписаного Урядом, міжнародними фінансовими установами та бізнес-асоціаціями (громадськими об'єднаннями підприємців) 12.05.2014.

На виконання доручення Прем'єр-міністра України Яценюка А. П. від 06.10.2014 № 35535/1/1-14 Мінекономрозвитку подало на розгляд Уряду проект постанови Кабінету Міністрів України "Про утворення Ради бізнес-омбудсмена", який був прийнятий 26.11.2014 за № 691 (далі - постанова).

Постановою схвалено Положення про Раду бізнес-омбудсмена (далі -Положення), в якому враховано пропозиція об'єднання Фортеця щодо визначення порядку приєднання нових членів до наглядової ради. У пункті 11 Положення встановлено, що до наглядової ради можуть входити нові члени, якщо група сторін дасть згоду на їх приєднання до Меморандуму.

Стосовно пропозиції об'єднання "Фортеця" щодо порядку залучення спостерігачів від громадських організацій, визначення їх функцій та повноважень при прийняті рішень керівним органом, зазначаємо.

Постановою утворено Раду бізнес-омбудсмена, як постійно діючий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України. Пунктами 11, 12 та 13 Положення передбачено в Раді бізнес-омбудсмена функціонування наглядової ради, яка є її керівним органом та складатиметься з уповноважених представників групи сторін, які підписали Меморандум, а саме - Кабінету Міністрів України, міжнародних фінансових установ (Європейський банк реконструкції та розвитку, Організація економічного співробітництва та розвитку), громадських об'єднань підприємців (Американська торгівельна палата в Україні, Європейська Бізнес Асоціація, Федерація роботодавців України, Торгово-промислова палата України, Український союз промисловців і підприємців). При цьому, як зазначалося вище, передбачена можливість входження нових членів до її складу.

З огляду на викладене вище, є необгрунтованою пропозиція об'єднання "Фортеця" щодо створення додаткового органу - спостережної ради в структурі Ради бізнес- омбудсмена. При цьому, у листі не запропоновано конкретних функцій та повноважень такої спостережної ради.

Решта наданих пропозицій будуть розглянуті на предмет їх врахування під час підготовки законопроекту щодо утворення установи бізнес-омбудсмена, який відповідно до пункту 4 постанови доручено розробити Мінекономрозвитку та подати до 20.03.2015 на розгляд Кабінету Міністрів України.

Ураховуючи вище викладене, запрошуємо долучитися до процесу підготовки зазначеного вище законопроекту. У разі згоди, пропонуємо інформацію, з метою вирішення організаційних питань з цього приводу, надсилати на електронну пошту.

 

Директор департаменту дерегуляції

та розвитку підприєництва                                  Ігор Шевердін

 

Звернення ГО "ФОРТЕЦЯ"

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт