п'ятниця, 29.03.2024

Щодо звітності та сплати екологічного податку

Всеукраїнське об'єднання малого та середнього

Бізнесу «Фортеця»

 

ФОП Березинець Ірини Геннадіївни

 

Відповідно до позиції, викладеної на сайті ДПА України, із оподаткування екологічним податком вивільнені тільки окремі види відходів, як вторинної сировини та розміщуються у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах. У разі наявності у платників податку відповідних об'єктів та бази оподаткування по екологічному податку, що справляється за розміщення відходів, визначених п. п. 242.1.3 п. 242.1 ст. 242 Кодексу, таким платникам податку слід нараховувати та сплачувати екологічний податок.

Таким чином, у відповідності до викладеної позиції ДПА України, платниками екологічного податку є всі суб'єкти господарювання, які мають обсяги та види (класи) відходів, що розміщуються у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах протягом звітного кварталу, крім обсягів та видів (класів) окремих відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання, які мають ліцензію на збирання і заготівлю окремих видів відходів як вторинної сировини і провадять статутну діяльність із збирання і заготівлі таких відходів.

До платників екологічного податку за такої позиції ДПА України, відносять і такі суб'єкти господарювання, які уклали відповідні договори зі спеціальними підприємствами, які відповідно до статуту здійснюють збирання, транспортування та розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах та сплачують відповідний екологічний податок відповідно до закону. Крім того, слід зауважити, що до тарифів відповідних спеціалізованих підприємств включено витрати пов'язані зі сплатою екологічного податку. Відтак, фактично отримуємо подвійне оподаткування обсягів та видів (класів) відходів.

Враховуючи викладене, прошу провести обговорення зазначеного спірного питання та сприяти його вирішенню.

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт