четвер, 28.03.2024

Інформація про результати діяльності громадської організації "Спілка підприємців, орендарів та власників Сумської області" за 2011-2015 р.р.

СПІЛКА  ПІДПРИЄМЦІВ,  ОРЕНДАРІВ  ТА  ВЛАСНИКІВ
СУМСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

М.Суми,вул. Римського-Корсакова буд.8кв.6

Тел.-факс.0542-655-656   е-mail:spilkasumy@online.ua

____________________________________________________________________________________________________

ІНФОРМАЦІЯ

 про результати діяльності інституту громадянського суспільства
протягом 201
1 – 2015років


1. Назва ІГС: Спілка підприємців, орендарів та власників Сумської області

2. Скорочена назва ІГС: ГО СПОВ

3. Дані про легалізацію ІГС : свідотство про реєстрацію №16321020000008345 від 1.04.2011р.

4. Адреса, контакти: офіс – вул..Засумська 2, тел..- факс. 0542- 655- 656

вебсайт: http://spilkasumy.ucoz.ru/

На  01.01.2015р. спілка налічує 1800 членів – ФОП, має офіс та необхідну для роботи матеріальну базу та оргтехніку.

5. Мета та напрями діяльності: метою діяльності спілки є захист прав , свобод та інтересів членів спілки, сприяння підвищенню рівня знань та соціального престижу підприємця, систематичне ознайомлення з нормативними документами, розповсюдження інформації, яка пов'язана з підприємницькою діяльністю на місцевому та державному рівнях, безоплатне представлення інтересів членів Спілки в органах державної влади, місцевого самоврядування, судових органах.

6. Досвід роботи в консультативно-дорадчих органах при органах виконавчої влади:

Робота в координаційній раді підприємців при Сумській міській раді, керівництво галузевою радою підприємців з питань торгівлі та побутового обслуговування при Сумській ОДА, членство в раді підприємців при КМУ, у 2011 – 2016рр голова спілк є  першим  заступником голови регіональної ради підприємців при Сумській ОДА,  постійний представник у складі громадської ради при ДПІ та ГУ Міндоходів у Сумській області, заступник голови правління спілки опікується напрямком захисту прав підприємців у стосунках з соціальними фондами, член громадської ради при ПФУ в Сумській області.

7. Програми та проекти, реалізовані протягом звітного періоду:

У 2011 – 2012 рр. за  активної  участі правління спілки та її голови було проведено перехід підприємців Центрального ринку м.Суми  на тимчасові торгівельні місця на період  реконструкції ринку та будівництва Торгового центру. Спілка гарантувала захист інтересів кожного підприємця ринку, було підписано з керівництвом ринку договори,що гарантували збереження робочих місць підприємців та розмір орендної плати.  Було створено робочу групу з представників керівництва ринку, спілки та підприємців – орендарів, розподіл місць проводився за неухильним контролем правління спілки та членів робочої групи. На даний час не порушено права жодного підприємця щодо збереження робочого місця, спілка виконала взяті на себе зобов'язання у повному обсязі.   Нові торгові місця підприємців збудовані повністю за кошти Облспоживспілки Сумської області та  Керівництва Центрального ринку м.Суми. На початок 2016 р. готується до введення в експлуатацію збудований торгівельний комплекс  на Центральному ринку м.Суми,  Торгові місця вже розподілено серед  підприємців – орендарів , що були  переведені  на тимчасові торговельні місця у 2012р. розподіл місць проводився шляхом відкритого жеребкування , процесс був абсолютно прозорим.

У 2011 р.   за ініціативи керівника спілки Іченської С.А. створено коаліцію  малого та середнього бізнесу Сумської області, до якої на даний час входять 12  громадських об'єднань підприємців Сумщини.                   Приймали участь у  розробці ,  прийнятті  та впровадженні проекту  закону про спрощену систему оподаткування у 2011р,   за  ініціативою  та за участі спілки було розроблено та прийнято ставки Єдиного податку  щодо вимог « Закону про спрощену систему оподаткування», діючого з 1.01.2012р., було не допущено прийняття максимальних ставок податку .  Закладені тоді процентні ставки податку зберігаються і в 2016 році.

У 2012р.проведено адвокасі – кампанію  « Розвиток малого та середнього бізнесу -запорука стабільності економіки Сумщини», результатом реалізації якого стало  розробка та  прийняття  нових програм Розвитку малого та середнього бізнесу в м. Суми та Сумській області. Депутатами міської ради та Облради проголосовано суттєве збільшення  фінансування програм.                            

Основними напрямками підтримки визначено – підтримка місцевих виробників товарів громадського споживання та сільсько-господарської продукції. Створення та розвиток кластерів  у туристичній галузі, галузі деревообробки та енергозбереження, відкриття мережі магазинів під гаслом  « Купуй Сумське». Голова спілки  Іченська С.А. приймала  участь у розробці  цих програм.

У квітні 2013р. з ініціативи голови спілки  проведено засідання обласної ради підприємців, на якому розглянуто численні звернення представників МСБ щодо свавілля з боку Обленерго та облгазу. На засіданні були присутні керівники Сумської ОДА, керівники Сумського обленерго та Облгазу. З боку Обладміністрації винесено попередження керівникам вищезазначених відомств щодо недопущення тиску на бізнес.

У 2012 -13 рр. проведено багато роботи по захисту підприємців  від свавілля Пенсійного Фонду:

СПД Кузінській Л.М.  на початку 2013р. було повернуто 7000грн. незаконно стягнутого ЄСВ,

Постійно виявляються випадки незаконної відмови підприємцям  у нарахуванні пільгових пенсій по захворюванням , 4 особам було надано допомогу  у отриманні таких пенсій.

На даний час  ПФУ намагається витребувати з підприємців , що отримали пільгову пенсію за віком « не сплачений ЄСВ» - декілька справ з відстоювання інтересів  підприємців – пенсіонерів  зараз знаходяться в суді, двом підприємцям у 2014р. повернуто не законно стягнуті кошти  ЄСВ.

У 2014р. члени спілки та  коаліції увійшли до складу робочої групи з розробки програми стратегічного розвитку Сумської області , відповідали за напрямок  розробки стратегії розвитку малого та середнього бізнесу.

У 2015 р. постійно проводились

З ініціативи та за підтримки голови спілки був створений перший в області туристичний кластер « Посулля»

За ініціативи  спілки  в червні  2013р.  було об'явлено конкурс серед журналістів області  на кращий матеріал про малий та середній бізнес, з метою активізації висвітлення проблем МСБ в ЗМІ. До дня підприємця у 2014р.  в Сумському ПРЕСС КЛУБІ були підведені підсумки конкурсу, нагороджені переможці, що висвітлювалось Сумськими ЗМІ.

На протязі 2014 р. Спілкою, як провідною організацією коаліції разом з іншими організаціями, що входять до складу коаліції було проведено декілька проектів , спрямованих на активізацію співробітництва  з бізнес асоціаціями інших областей України. Це участь у всеукраїнських проектах « «Підтримка підприємництва на регіональному рівні «Міф або реальність», « Соціальний захист малого та середнього бізнесу», « «МОНІТОРИНГ ТА СПРОЩЕННЯ РЕГУЛЯТОРНОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ», "Перспективи розвитку малого та середнього бізнесу в умовах євроінтеграції. " В рамках цих проектів проводились анкетування, фокус групи, круглі столи у містах Суми, Миколаїв, Ізмаїл, Дніпропетровськ, Чернігів.

На протязі 2015 р. – громадська організація була керівником проекту USAID в сумській області з проведення антикорупційної експертизи  нормативно- правових актів сумської міської ради 2012 -2015 р.                                 

Групою експертів було проаналізовано 7243 НПА, виявлено корупційні ризики у 327 документах.

Розроблено разом з департаментами СМР та експертами 3 проекти рішень  з урахуванням проведеної експертизи : « Про розміщення тимчасових споруд  на території м.Суми», « Про розміщення зовнішньої реклами на території м.Суми» , « Про внесення змін до правил торгівлі у м.Суми» , проводиться робота з внесення змін до правил благоустрою  в.Суми» це основні наболілі проблеми бізнесу в Сумах, які заважають працювати. Проведено 3 круглих столи, 7 фокус-групп, 4 пресс-конференції, безліч засідань робочих груп з розробки проектів рішень СМР та засідань кординаційної ради підприємців при СМР з громадського обговорення розроблених проектів рішень. Голова спілки провела 4 півгодинні  ефіри  на обласному радіо з роз'яснення проблем бізнесу в місті та Україні, 2 телеефіра з участю народних депутатів України від м.Суми та економічного експерту Володимира Дубровського щодо змін до Податкового кодексу України.

12 січня 2016 року Сумським виконкомом прийнято зміни до правил розміщення зовнішньої реклами, якому передували дуже гарячи  баталії за участі Сумського департаменту фінансів, департаменту архітектури та містобудування, мера міста та депутатів усіх фракцій. Доопрацювання документу ще продовжується в частині зонування та тарифів. За процесом  вирішення питання розташування зовнішньої реклами у м.Суми стежить уся Україна, тому що це плацдарм відстоювання прав підприємців- рекламістів  у багатьох регіонах України.

При розробці нових правил щодо реклами було проведено апробацію СМЕ-тесту, який проводив член правління спілки  Богдан Мосунов. На сьогодні Проведення цього М-тесту закріплено постановою КМУ, як обязкового  при розробці регуляторних актів в усіх регіонах України. Що дозволить обраховувати часові, адміністративні та грошові витрати бізнесу на виконання  нових правил в усіх сферах бізнесу.

Готуються до прийняття  Сумською міською радою інші розроблені в ході проекту документи. Значно активізовано роботу дорадчого органу при Сумській міській раді « Координаційної ради підприємців», в усіх заходах спілки приймають активну участь члени спілки з усіх районів області.

Голова спілки підприємців,

Орендарів та власників Сумської області                                                   Іченська С.А.

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт