четвер, 28.03.2024

Представники ВГО "Фортеця" наголосили на зустрічі з головою ДРС України О.Кучером на незаконності проекту наказу Мінфіну щодо обліку товарних запасів для ФОПів

WhatsApp_Image_2021-05-18_at_17.26.30Представники Всеукраїнського об‘єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» Ірина Березинець, Дмитро Видолоб та Олександр Пліва довели до відома голови Державної регуляторної служби України Олексія Кучера незаконність проекту Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку» та необхідність відмови в його погодженні згідно регуляторної процедури.

Зазначений проект наказу не відповідає принципам державної регуляторної політики, є витратним, складним та обтяжливим для ФОПів та їх найманих працівників.

Водночас Мінфін, як регуляторний орган, що діє в межах Конституції і законів України, не має повноважень затверджувати своїм наказом Порядок ведення обліку товарних запасів для ФОПів, на яких не поширюється дія Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Відтак, прийняття цього наказу не відповідало б вимогам Конституції та законів України.

Під час обговорення відзначалося, що проект наказу передбачає ведення ФОПами витратного для них обліку первинних документів із залученням праці найманих працівників, оскільки цей облік, за думкою розробників, повинен вестися на кожній господарській одиниці.

При цьому запропонований у проекті облік виходить за межі обліку товарних запасів, який необхідно вести відповідно до Закону, оскільки передбачає також облік:

- продажу товарів з розрахунком в безготівковій формі, який здійснено у встановлених законодавством випадках без застосування реєстраторів розрахункових операцій / програмних реєстраторів розрахункових операцій;

- внутрішнього переміщення товару між належними одному й тому ж ФОП місцями продажу (господарськими одиницями) та/або місцями зберігання;

- знищення або втрата товару;

- повернення товару постачальнику;

- використання товарів на власні потреби,

що робить його ведення ще більш складним і витратним для ФОПів.

В свою чергу Мінфін не навів розрахунків щодо реальних витрат підприємців на ведення такого обліку і не провів обов'язковий для таких випадків М-тест.

Крім того, зберігання на паперових носіях первинних документів до реалізації останньої товарної одиниці є неприйнятним для сфер діяльності з низькими темпами товарообігу, зокрема, для ФОПів - учасників ювелірного ринку, де товарні партії реалізуються впродовж багатьох років.

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт