четвер, 28.03.2024

Президент підписав Закон, що зменшує тиск на бізнес з боку органів ринкового нагляду

23 грудня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий Верховною Радою України 12 грудня 2019 року Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду" №367-ІХ https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/367-IX.

Закон сприятиме виконанню зобов'язань України, передбачених Угодою про асоціацію з Євросоюзом, у частині узгодження українського законодавства в сфері державного ринкового нагляду з законодавством ЄС. Прийняття цього Закону стало останнім пунктом для початку переговорів про отримання Україною так званого "промислового безвізу" - однієї з вагомих переваг Асоціації з ЄС, якою передбачає укладання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (АСАА). 

Після укладення АСАА українським виробникам нехарчової продукції буде не потрібно проходити сертифікацію в Євросоюзі для продажу товарів на його території - ЄС визнаватиме висновки українських органів контролю. Це значно зєкономить кошти та час українських виробників, а також збільшить їх конкурентоспроможність на ринку ЄС.

Закон усуває дублювання контролю за окремими видами продукції та уніфікує різновиди перевірок нехарчової продукції, що дозволить уникнути зловживань; передбачається пряма заборона проведення перевірок продукції іншого виду, крім тієї, що зазначена в направленні органу ринкового нагляду; встановлюються чіткі та прозорі вимоги до інспекторів органів ринкового нагляду та суб'єктів господарювання щодо переліку та термінів надання документів при проведенні перевірки; встановлюється чіткий строк надіслати суб'єкту господарювання постанови про накладення штрафу (16 днів після проведення перевірки), що допоможе уникнути випадків надсилання постанов про накладення штрафу заднім числом.

Згідно з документом, перевірка характеристик продукції у її виробників здійснюється тільки у разі, якщо є документально підтверджені підстави вважати, що продукція є небезпечною, становить ризик та/або не відповідає певним вимогам внаслідок дій чи бездіяльності виробника такої продукції.

Закон також передбачає відповідальність суб'єктів господарювання у вигляді штрафів за порушення законодавства у сфері ринкового нагляду.

З-під дії ринкового нагляду виводяться: ядерні установки, об'єкти, призначені для поводження з радіоактивними відходами, ядерні матеріали, радіоактивні відходи, інші джерела іонізуючого випромінювання; об'єкти будівництва, визначені законом України "Про регулювання містобудівної діяльності"; дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння та вироби з нього (ювелірні та побутові).

Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.

 

 

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт