п'ятниця, 29.03.2024

Звернення Голови ГО "Миколаївська фармацефтична асоціація "Фарм-Рада" до голів депутатських фракцій щодо проекту Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)"

Голові Фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

Луценко Ю.В.

Голові Фракції Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

Турчинову О.В.

Голові Фракції Політичної партії "Опозиційний блок"

Бойко Ю.А.

Голові Фракції  Політичної партії "Об'єднання "САМОПОМІЧ"

Березюку О.Р.

Голові Фракції Радикальної партії Олега Ляшка

Ляшку О.В.

Голові Фракції політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина"

Тимошенко Ю.В.

Голові депутатської групи «Воля народу»

Єремеєву І.М.

Голові депутатської групи «Економічний розвиток»

Хомутинніку В.Ю.

Позафракційним депутатам

Прем'єр міністру України

Яценюку А.П. (до відома)

Шановні голови депутатських фракцій, груп , позафракційні депутати!

Звертаємось до вас з приводу проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)».

Зазначений проект несе в собі загрозу існування малого підприємництва взагалі, та у фармацевтичній сфері зокрема.

В умовах військових дій, економічної кризи, обвалу курсу національної валюти, критичного стану забезпечення енергоресурсами економіка України стоїть на межі між стагнацією та повною руйнацією.

Вважаємо, що проект Про внесення змін до Податкового кодексу України не враховує ризики та негативні наслідки, як для підприємництва, так і для населення країни в цілому. Ці дві похідні нерозривно зв'язані, оскільки платоспроможність споживача гарантує життєздатність бізнесу.

Нажаль, шляхом вирішення економічних проблем обрано перекладання фінансового навантаження на малий бізнес та бідні верстви  населення, які і так балансують на межі виживання.

Проект, фактично, скасовує широко рекламований у минулі роки, так званий, «податок на розкіш». Олігархи, заможні громадяни урівнюються за ставкою та обсягом податку на майно із пенсіонерами, багатодітними, інвалідами та іншими соціально незахищеними та малозабезпеченими верствами населення. Враховуючи заморожування росту заробітної платні, підвищення в рази комунальних тарифів на газ, енергоносії, питну воду для населення, за межею бідності опиняється  більшість міського населення та майже 99% сільського населення. Це випливає з того, що рівень доходів сільських мешканців ледь дорівнює розміру мінімальної заробітної плати. Слід враховувати й рівень безробіття населення в містах та на селі.

Отже, на малих підприємців, з одного боку покладається податок на нерухоме майно (площа магазинів, кіосків, аптек та аптечних пунктів, тощо), а з іншого - ФОП позбавляються більшості споживачів, оскільки їх платоспроможність суттєво зменшується тим самим податком.

Норма проекту (ст. 266.4.1.), щодо можливості встановлення пільг зі сплати податку на майно сільськими, селищними, міськими радами є примарною, оскільки місцеві бюджети пусті та катастрофічно потребують коштів. Тобто, місцевими радами буде застосовуватись максимальна ставка податку.

Ситуація із аптеками ФОПів трагічна! Закуповування лікарських засобів  у дистриб’юторів здійснюється на повній передоплаті. Законодавство передбачає обов'язкове забезпечення наявності в аптеці мінімального асортименту лікарських засобів (перелік досить великий та коштує значну суму коштів). Термін придатності лікарських засобів обумовлює необхідність їх постійної ротації. Вимоги до зберігання лікарських засобів зумовлюють наявність спеціалізованого обладнання, яке є енергоємним. У результаті подорожчання плати за електричну енергію, значно зросли  витрати на забезпечення якості лікарських засобів. Податок на нерухоме майно  збільшує витрати ФОПів. Одночасно, проект вимагає застосування ФОП- спрощенцями другої групи РРО. Вартість РРО, на сьогодні, складає 5-6 тис. грн, до цього слід додати вартість модему та підключення до мережі Інтернет, із подальшою щомісячною абонплатою.   Тільки початкові витрати на виконання нових вимог будуть коштувати ФОПам приблизно 10-15 тисяч гривень. Для аптек у сільській місцевості та у невеличких містах це запредельні кошти!

Ускладнення податкової звітності (вимоги звітності по РРО) для ФОП, які не мають відповідного досвіду, викличе необхідність наймання бухгалтерів. Це - мінус одна особа з дозволених ПКУ 10 найманих працівників. В іншому випадку, підвищується ризик отримання штрафів за дрібні технічні порушення правил роботи з РРО.

Все це вже за межею рентабельності аптечних закладів ФОП. За таких умов збільшення обсягу річного доходу до 1.5 млн. грн. для ФОП – спрощенців другої групи не має ніякого сенсу та межує із жартом.

На сьогодні,  кількість ФОП на ринку лікарських засобів становить 4012 осіб, яким належить 6089 аптечних закладів. За умови прийняття запропонованих змін половина з них буде закрита. Переважна більшість нерентабельних аптек буде у місцях з незначною концентрацією населення – сільській місцевості. Понад 9 тис фармацевтів та 2000 ФОП одночасно можуть втратити роботу та джерела існування. Невеликі населенні пункти можуть лишитися постачання лікарських засобів.

Ще у 1875 році Панас Мирний написав роман «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». Панове депутати, народ та малий бізнес стрімко втрачає людське обличчя та скатується до стану волів, за рахунок яких намагаються залатати дірки у бюджеті. Але, воли вже ревуть, їх ясла майже порожні!

Чи дасть  податкова реформа, впроваджена у такий спосіб, позитивний результат? Якщо бізнес почне закриватися, а платники податків не зможуть їх платити, бо нема чого їсти, бюджет залишиться таким же порожнім як і був, а може й ще порожнішим.

Незалежною буває тільки заможна країна, заможною буває тільки та країна, у якій заможній народ. Якщо робити з народу та бізнесу злидні, державі жити недовго!

Просимо вас врахувати думку громадськості та не допустити прийняття руйнівних змін податкового законодавства. Не допустіть зубожіння народу та руйнування малого підприємництва, які є запорукою відновлення добробуту країни!

З надією,

Голова ГО «ВОМФАФР»                                                Олена Пруднікова

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт