четвер, 28.03.2024

Відповідь ДПС України щодо перевірки інформації про порушення чинного законодавства посадовими особами органів ДПС Луганської області

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

(ДПС України)

Львівська пл., 8, м. Київ - 53, МСП 04655, тел.: (044) 272-51 - 59, факс (044) 272-08-41
www.sta.gov.ua; e-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду Код ЄДРПОУ 37472277




Верховна Рада України
народному депутату України
Продан О.П.



Про розгляд звернення



Шановна Оксано Петрівно!


Державна податкова служба України відповідно до Вашого звернення від 20.02.2013    № 38 щодо перевірки інформації про можливі порушення чинного законодавства посадовими особами органів ДПС Луганської області, викладеної у листі голови громадської організації Луганського регіонального відділення Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України Богаченко В., та на доповнення до листа від 07.03.2013 № 86/4/17-2210 повідомляє таке.

За дорученням ДПС України зазначене звернення розглянуто ДПС у Луганській області. Про результати розгляду заявника поінформовано (копія листа додається).

З повагою

В.о. Голови                       А.П.Ігнатов

 


ДПС України

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА У ЛУГАНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2 а, м. Луганськ, 91016, тел.: (0642) 55-12-48, факс (0642) 55-18-22

www.dpa.lg.ua; Код ЄДРПОУ 01291732



Богаченко В.І.

Голові громадської організації

ЛРВ СПМСППУ м. Луганськ


«Про надання відповіді»


До ДПС у Луганській області, листом ДПС України від 07.03.2013 № 5 13/7/17-2217, надіслано на розгляд звернення народного депутата України Продан О.П. щодо розгляду листа голови громадської організації Луганського регіонального відділення Спілки підприємств малих середніх і приватизованих підприємств України Богаченко В.І.

За результатами перевірки фактів, які викладено в зверненні голови громадської організації Луганського регіонального відділення Спілки підприємств малих середніх і приватизованих підприємств України Богаченко В.І., ДПС у Луганській області повідомляє наступне.

Відповідно до підпункту 20.1.6 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року №2755-УІ (із змінами та доповненнями) (далі ПКУ) встановлено право органів державної податкової служби отримувати безоплатно від платників податків, у тому числі благодійних та інші х неприбуткових організацій, у порядку, визначеному цим Кодексом, інформацію, довідки, копії документів (засвідчені підписом платника податків або його посадовою особою та скріплені печаткою (за наявності) пpo фінансово-господарську діяльність, отримувані доходи, видатки платників податків та іншу інформацію, пов'язану з обчисленням та сплатою податків, дотриманням вимог іншого законодавства, здійснення контролю за яким покладено на органи державної податкової служби, а також фінансову та

статистичну звітність, в порядку та на підставах, визначених цим Кодексом, для здійснення функцій, визначених податковим законодавством.

Відповідно п. 72.1 ст.72 ПКУ «Для інформаційно - аналітичного забезпечення діяльності державної податкової служби використовується інформація, що надійшла:

71.1.1. від платників податків та податкових агентів, зокрема інформація:

72.1.1.3. про фінансово - господарські операції платників податків», у тому числі відповідно п.п.п.72.1.2.5 п.п.72.1.2 п.72.1 ст.72 ПКУ «про дозволи, ліцензії, патенти, свідоцтво на право провадження окремих видів діяльності ..».

Відповідно п.73.3 ст.73 ПКУ Органи державної податкової служби мають право звернутися до платників податків та інших суб'єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про подання інформації, необхідної для виконання покладених на органи державної податкової служби функцій, завдань та її документального підтвердження. Такий запит підписується керівником (заступником керівника) органу державної податкової служби і повинен містити перелік інформації, яка запитується, та документів, що її підтверджують, а також підстави для надіслання запиту.

Отримавши такий запит, платник податків зобов'язаний подати органу ДПС інформацію, визначену у запиті, та її документальне підтвердження протягом одного місяця з дня, що настає за днем надходження запиту. Це правило діє, якщо інше не передбачено ПКУ для схожих ситуацій. Наприклад, згідно з п.14 Порядку № 1245 (він дублює пп. 78.1.1 ст. 78 ПКУ), у разі коли за результатами перевірок інших платників податків або за результатами аналізу податкової інформації виявлено факти, що свідчать про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, платник податків зобов'язаний надати пояснення та їх документальне підтвердження на обов'язковий письмовий запит органу державної податкової служби потягом 10 робочих днів з дня надходження запиту.

Згідно п.78.1 ст.78 ПКУ передбачені обставини, за наявності яких здійснюється документальна позапланова виїзна перевірка. Так, п.п.78.1.1 п.78.1. ст.78 ПКУ передбачено право органів державної податкової служби на проведення документальних позапланових виїзних перевірок, якщо за наслідками перевірок інших платників податків або отримання податкової інформації виявлено факти, що свідчать про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов'язковий письмовий запит органу державної податкової служби протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту.

На підставі вищенаведеного, в межах виконання листа Управління Служби безпеки України в Луганській області від 07.09.2012 року №63/25/7572, керуючись вимогами чинного законодавства, з метою

забезпечення сумлінного виконання покладених на контролюючі органи функцій, органами ДПС у Луганській області, зокрема, ДПІ у м. Красному

Лучі та Антрацитівською ОДПІ, направлено запити фізичним особам-підприємцям для з'ясування реальності та повноти відображення в бухгалтерському та податковому обліку результатів відповідних господарських операціях.

З урахуванням вимог п.п.78.1.1 п.78.1 ст.78 ПКУ податкові органи мали право призначити проведення позапланових перевірок.

По результатах  проведених перевірок фізичних осіб-підприємців донарахування у розмірах до 100 тисяч гривень не здійснювалось, як було вказано в зверненні.

За наслідками проведених заходів по окремих фізичних особах-підприємцях, виявлені факти використання не оформлених найманих робітників, праця яких по результатах перевірок була легалізована.



Заступник голови                 В.В. Папу

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт