четвер, 28.03.2024

Відповідь Міністерства аграрної політики та продовольства України про розгляд звернення щодо розміру плати за послуги ветеринарної медицини

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

Мінагрополітики України

вул. Хрещатик, 24, м. Київ, 01001 тел. 226-25-39, факс 278-76-02 web:www.minagro.gov.ua код ЄДРПОУ 37471967

 

Про розгляд звернення

На виконання доручення Секретаріату Кабінету Міністрів України від 09.02.2013 № 1848/0/2-13 Міністерство аграрної політики та продовольства України розглянуло лист від 24.01.2013 № 599 щодо розміру плати за послуги з питань ветеринарної медицини та повідомляє.

Відповідно до Закону України від 06.09.2005 № 2809-ІУ "Про безпечність та якість харчових продуктів" партія - будь-яка визначена кількість харчового продукту з однаковою назвою та властивостями, який вироблений за однакових умов на одній і тій самій потужності (об'єкті).

Відповідно до наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мінагрополітики України від 15.04.2002 № 16 "Про затвердження Положення про державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи на ринку", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.04.2002 за № 404/6692, ветеринарно-санітарній експертизі, огляду та контролю на ринках підлягають усі тварини, продукція тваринного та рослинного походження, що надходять для продажу або зберігаються у приміщеннях ринку (складах, базах, холодильниках, павільйонах, палатках тощо) незалежно від форми власності та підпорядкування.

Продукція тваринного і рослинного походження, що не реалізована протягом робочого дня і яка зберігалася поза ринковими холодильниками, на наступний день підлягає огляду та органолептичній оцінці спеціалістами державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, а за необхідності - додатковим лабораторним дослідженням.

Продаж тварин і продукції без відповідних ветеринарних документів, виданих у встановленому порядку, у не відведених для цього місцях або таких, що не пройшли ветеринарно-санітарної експертизи, забороняється.

Ветеринарно-санітарний контроль за торгівлею тваринами та ветеринарно- санітарна експертиза усіх видів продукції тваринного і рослинного походження 

на ринках (за винятком планових радіологічних досліджень і досліджень на трихінельоз) здійснюються за рахунок їх власників згідно з тарифами.

Розмір плати за послуги з питань ветеринарної медицини, які надаються органами та установами, що входять до сфери управління Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, затверджені наказом Мінагрополітики України від 31.10.2012 №666 "Про затвердження розмірів плати за послуги з питань ветеринарної медицини, захисту рослин, охорони прав на сорти рослин, які надаються органами та установами, що входять до сфери управління Державної ветеринарної та фітосанітарної служби" (далі - наказ Мінагрополітики від 31.10.2012 № 666), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23 листопада 2012 року за № 1964/22276.

Практика застосування передбачених наказом єдиних розмірів плати засвідчила суттєве зростання витрат споживачів на оплату деяких послуг, що викликало чисельні звернення споживачів щодо необхідності їх оптимізації.

У рамках реалізації соціальних ініціатив наразі наказ Мінагрополітики від 31.10.2012 № 666 переглянуто в частині розміру плати за окремі послуги з питань ветеринарної медицини та підготовлено проект змін, який погоджено із вітчизняними виробниками, імпортерами харчових продуктів тваринного походження, Держпідприємництвом України, Мінфіном України, Мінекономрозвитку України та направлено на реєстрацію до Міністерства юстиції України.

Зокрема, проектом змін передбачено, що послуги, які надаються спеціалістами ветеринарної медицини на агропродовольчих ринках, а саме проведення державної ветеринарно-санітарної експертизи рослинних продуктів, сільськогосподарської продукції та необроблених харчових продуктів тваринного походження, по окремих позиціях буде зменшено майже у 2 рази. Крім цього, упорядковано розмір плати за проведення ветеринарно- санітарного огляду продуктів тваринного походження промислового виробництва.

Для забезпечення доступу громадськості, зацікавлених державних органів, установ та організацій проект змін до наказу Мінагрополітики від 31.10.2012 № 666 розміщено на веб-сайті Держветфітослужби.

Перший заступник Міністра      І.Ю. Бісюк

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт