четвер, 28.03.2024

Відповідь відділу кримінального права Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини щодо переслідування В.І. Швець

СЕКРЕТАРІАТ

Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Відділ кримінального права


Україна, 01008, м. Київ, вул. Інститутська, 21/8

 

Голові Всеукраїнського об'єднання

малого та середнього бізнесу ''ФОРТЕЦЯ"

О.Продан

Шановна пані Оксано!

Ваше звернення до Уповноваженого з прав людини, в інтересах Швець В.І. про необгрунтоване і тривале кримінальне переслідування її за скоєння злочинів, до яких вона непричетна, безпідставне тримання її під вартою, неправомірні дії окремих працівників податкової міліції ДПА в Одеській області та з інших питань, розглянуте.

Відповідно до п. 2 ч. З ст. 17 Закону України "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" роз'яснюємо, що Уповноважений розглядає виключно звернення громадян, або осіб які діють в їх інтересах, відповідно до Закону України "Про звернення громадян" в ст. 12 якого вказано, що його дія не поширюється на порядок розгляду заяв і скарг громадян, встановлений кримінально-процесуальним законодавством.

Статтею 4 Закону України "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" передбачено, що діяльність Уповноваженого лише доповнює існуючі засоби захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина, не відміняє їх та не тягне перегляду компетенції державних органів, які забезпечують захист і поновлення порушених прав і свобод.

Уповноважений з прав людини не вправі впливати на правоохоронні органи та суд з метою прийняття того чи іншого рішення.

Згідно зі ст. 5 Закону України "Про прокуратуру" та ст. 25 Кримінально-процесуального кодексу України нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання і досудове слідство, здійснюється Генеральним прокурором України підпорядкованими йому прокурорами. Прокурор зобов'язаний на усіх стадіях кримінального судочинства своєчасно вживати передбачених законом заходів до усунення всяких порушень закону, від кого б ці порушення не виходили. Свої повноваження в кримінальному судочинстві прокурор здійснює незалежно від будь-яких органів і посадових осіб, підкоряючись тільки законові і керуючись вказівками Генерального прокурора України.

Враховуючи вищенаведені роз'яснення Вам необхідно звертатися до прокуратури Одеської області та Генеральної прокуратури України для вирішення питань, порушених у зверненні.

Також повідомляємо, що згідно з ч. 1, 2 ст. 165 КГ1К України запобіжний захід у вигляді взяття під варту застосовується, змінюється та скасовується лише судом за вмотивованою постановою чи ухвалою. Іншим особам, в тому числі й Уповноваженому з прав людини такого права не надано.

Іншого порядку вирішення порушених Вами питань чинним законодавством не передбачено.

 

З повагою,

Головний консультант відділу                 М.П. Васнленко

 

 

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт