п'ятниця, 29.03.2024

О. Лиховид, президент Академії пенсійної реформи стосовно Альтернативної концепції пенсійної реформи

Дуже приємно, що когось ще турбують проблеми реформування пенсійної системи, адже це питання, яке зачіпає кожного. Але вся альтернативність запропонованої концепції чітко описується відомим багатьом ще з дитинства висловом «Відкриття Америки через кватирку». Всі концептуальні положення цієї Альтернативи вже передбачені і впроваджуються в життя.

Єдиною проблемою залишається питання гарантій, які автор сміло покладає на державу, зокрема на «найбільш надійний» за його думкою Ощадний банк. Хочу автору, по-перше, нагадати, що один такий державний Ощадбанк СРСР сплив невідомо куди і потягнув за собою мільярди і мільярди. А від держави ми нічого крім гарантій не бачимо, тому що грошей просто немає. По-друге, хочу повідомити, що аналітики, які управляють пенсійними накопиченнями нинішній Ощадбанк в ряду надійних навіть не розглядають. І останнє, що таке взагалі державні гарантії, як не перекладання з однієї суспільної кишені (податки) в іншу (пенсії). Ні в одній країні накопичувальні пенсійні системи не мають державних гарантій, а тим більше відсотків за накопиченнями. В кращому випадку держава може надати тимчасову підтримку.

Отже забезпечення гарантій – це найголовніша проблема, яка потребує окремої розмови. І рішення цієї проблеми далеко в державному бюджеті, якого на людей не вистачає, а не те що на гарантії.

Олег Лиховид

Президент Академії пенсійної реформи

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт