п'ятниця, 29.03.2024

Відповідь Міністерства економічного розвитку і торгівлі України стосовно проекту Правил започаткування надання юридичними особами (комерційними агентами) послуг з переказу коштів на підставі агентських договорів

Всеукраїнське об'єднання

малого та середнього бізнесу "Фортеця"

Щодо проекту Правил започаткування

надання юридичними особами

(комерційними агентами) послуг

з переказу коштів на підставі агентських договорів

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 01.09.2011 № 41003/1/1-11 Мінекономрозвитку разом з Національним банком опрацювало звернення Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця" (лист від 22.08.2011 № 267) стосовно проекту Правил започаткування надання юридичними особами (комерційними агентами) послуг з переказу коштів на підставі агентських договорів і повідомляє.

Відповідно до Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" (далі - Закон) регуляторні органи зобов'5ізані дотримуватися визначеної цим Законом процедури підготовки, прийняття та відстеження результативності регуляторних актів.

Згідно зі статтею 3 Закону його дія поширюється лише на ті акти Національного банку, які спрямовані на виконання ним функцій, визначених пунктами 4, 6, 7, 9, 11 і 17 статті 7 Закону України "Про Національний банк України", і мають ознаки регуляторного акта.

Відповідно до статті 9 Закону. кожен проект регуляторного акта оприлюднюється з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань.

При цьому всі зауваження і пропозиції щодо проекту регуляторного акта та відповідного аналізу регуляторного впливу, одержані протягом установленого строку, підлягають обов'язковому розгляду розробником цього проекту. За результатами цього розгляду розробник проекту регуляторного акта повністю чи частково враховує одержані зауваження і пропозиції або мотивовано їх відхиляє.

Водночас статтею 21 Закону визначено, що погодженню зі спеціально уповноваженим органом підлягають тільки проекти регуляторних актів, які розробляються центральними органами виконавчої влади.

За інформацією Національного банку, останнім часом в Україні збільшується кількість компаній, які пропонують своїм клієнтам здійснювати платежі за товари та послуги із застосуванням програмно-технічних комплексів самообслуговування (далі - ПТКС) на користь юридичних та фізичних осіб.

Національний банк постійно співпрацює з учасниками ринку, які пропонують послуги із застосуванням ПТКС, з метою створення та вдосконалення нормативно- правових актів щодо діяльності банків та небанківських установ, пов'язаної з прийманням платежів із застосуванням ПТКС для подальшого переказу.

Питання здійснення операцій (у тому числі суб'єктами господарювання, які уклали агентські договори з банками) з приймання платежів із застосуванням ПТКС для подальшого переказу, регулюються постановою Правління Національного банку України від 05.03.2008 № 53 "Про врегулювання питань здійснення операцій із застосуванням програмно-технічних комплексів самообслуговування".

Приймання платежів із застосуванням ПТКС здійснюється банками, суб'єктами господарювання - агентами банків та членами внутрішньодержавних небанківських платіжних систем.

Крім того, 17 червня поточного року набрав чинності Закон України від 15.02.2011 № 3024-УІ "Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності банків", яким унесено зміни до статті 47 Закону України "Про банки і банківську діяльність" стосовно надання банкам права укладати агентські договори з юридичними особами (комерційними агентами).

Згідно із зазначеним Законом Національний банк установлює перелік фінансових послуг, які банк має право надавати своїм клієнтам (крім банків) шляхом укладання агентських договорів, і веде реєстр комерційних агентів банків та встановлює вимоги до них.

Ураховуючи зазначене, Національним банком підготовлено проект Правил започаткування надання юридичними особами (комерційними агентами) послуг з переказу коштів на підставі агентських договорів (далі - проект Правил), який був оприлюднений на офіційній сторінці Національного банку в мережі Інтернет для ознайомлення з ним фізичних та юридичних осіб.

У проекті Правил визначені вимоги до банків та юридичних осіб (комерційних агентів), які надають чи планують надавати послуги з переказу коштів (у тому числі із застосуванням ПТКС) на підставі агентських договорів з банками.

Зазначені вимоги розроблені з урахуванням норм законодавства України з метою захисту прав та інтересів споживачів, які здійснюють ініціювання переказу коштів із застосуванням ПТКС, що належать комерційним агентам банків.

На сьогодні Національним банком опрацьовуються пропозиції державних органів, асоціацій, банків та інших юридичних осіб-учасників ринку платежів, у тому числі Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця", до проекту Правил.

За інформацією Національного банку, пропозиції, що можуть бути прийнятними, будуть ним ураховані під час підготовки остаточної редакції проекту Правил, який буде надіслано на погодження до ДПС та Держфінпослуг.

Додаток: копія листа Національного банку на 2 арк. в 1 прим

Заступник Міністра економічного розвитку

і торгівлі України - керівник апарату

В.П. Павленко

 

ЗВЕРНЕННЯ ГО "ФОРТЕЦЯ"

 

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт