п'ятниця, 29.03.2024

Звернення ГО „Асоціація Хмельницьких ринків” щодо недоцільності запровадження локдауну в Україні в січні місяці 2021 року

Громадська організація

„АСОЦІАЦІЯ  ХМЕЛЬНИЦЬКИХ  РИНКІВ”

29016, м. Хмельницький,   пров. Геологів, 2, код ЄДРПОУ 26430979,  р/р UA433003460000026009019348301

в АТ «АЛЬФА - БАНК»,  тел.(0382) 70-61-80 , e-mail: ahr2003@ukr.net

_______________________________________________________________

Вих. №  86 від  22 грудня 2020 р.

Прем’єр – Міністру  України

ШМИГАЛЮ  Д. А.

_____________________________________

01008, м. Київ, вул. М. Грушевського, 12/2.

Будинок Уряду

Щодо недоцільності запровадження

локдауну в Україні  в січні місяці

2021 року

Шановний Денисе  Анатолійовичу!

Засвідчуючи Вам свою повагу, ГО „Асоціація Хмельницьких ринків”, що багато років поспіль представляє ринки м. Хмельницького, на яких здійснюють свою підприємницьку діяльність і торгівлю від 15 до  20-ти тисяч осіб, і як член Ради підприємців при КМУ, звертається до Вас – Голови Уряду України з питання, яке потребує Вашого розуміння, підтримки та сприяння. Суть питання полягає в наступному.

Як відомо, ситуація з епідемією коронавірусу COVID-19 на Хмельниччині, як і в Україні в цілому, протягом грудня місяця покращилась, про що свідчать щоденні цифри про кількість як захворюваності в країні, області, так і, що важливо, зростання кількості тих, хто одужав.

Карантинні обмеження в країні у зв’язку з пандемією COVID-19 та, зокрема, періоду весняного локдауну дуже боляче ударило перш за все по роботі мікро- та малого підприємництва як в Україні в цілому, так і на Хмельниччині зокрема. В наслідок відсутності у країни достатньої кількості ресурсів для здійснення компенсації представникам мікро- та малого підприємництва (фізичним та юридичним особам), які здійснюють свою діяльність в галузі торгівлі непродовольчими групами товарів, ресторанного господарства, сфери послуг, пасажирських перевезень, туристичній галузі, тощо, саме ці галузі найбільш постраждали в цьому важкому році – відбувається, на жаль, процес як припинення/призупинення ведення діяльності, так і вимушеного скорочення робочих місць, зменшення обсягу сплати податків, заробітних плат, що має негативні соціально – економічні наслідки. Та попри наявні проблеми, вимушене скорочення, обмеження ведення своєї діяльності, представники мікро- та малого підприємництва активно долучились в регіонах країни на волонтерських засадах до забезпечення лікарень, медичного персоналу медичними масками, засобами захисту, медичним обладнанням, тощо.

Та згідно оприлюдненої Вами як Прем’єр-міністром України інформації щодо запровадження в січні місяці 2021 року орієнтовно як мінімум  з 08 по 25 січня  локдауну,  під час якого в першу чергу не будуть працювати об’єкти та установи торгівлі не продовольчими групами товарів, сфери послуг та побутового обслуговування, а заклади громадського харчування працюватимуть лише на виніс та доставку продукції. В наслідок цього часткового локдауну знову найбільш потерпатимуть та нестимуть значні збитки в першу чергу юридичні та фізичні особи – представники мікро- та малого підприємництва, першочергова функція яких є соціально-економічна, а саме: забезпечення населення зайнятістю, робочими місцями та коштами (заробітною платою) для прожиття, існування. При цьому мікро- та малим бізнесом здійснюється чимала сплата податків та інших соціальних платежів та нарахувань.

В той же час, як приклад, вважаємо необхідним зазначити, що багаторічна специфіка роботи, діяльності речових, промтоварних та  ринків змішаного типу м. Хмельницького в силу низки об’єктивних та суб’єктивних факторів, зокрема, передбачає, по – перше, здійснення гуртової та роздрібної торгівлі на ринках міста як один з провідних видів економічної діяльності в місті для тисяч фізичних осіб – підприємців, що здійснюють свою діяльність в місті; по – друге, велике надходження коштів до міського бюджету від єдиного податку, що сплачують ФОПи,  і юридичні особи – підприємці, які працюють в першу чергу в галузі торгівлі, громадського харчування, сфери послуг, побутового обслуговування та невеликого виробництва; по – третє, до 90% ринків як м. Хмельницького, так і країни в цілому за своїм типом, конструкцією є відкритими, з вільним доступом свіжого повітря, що значно поліпшує умови дотримання карантинних вимог як працівниками ринків, так і їх відвідувачами;  в четверте, протягом останніх 20-ти років на речових (промтоварних) ринках як м. Хмельницького, так і відповідних ринків країни в зимовий період (січень місяць) кількість тих, хто здійснює торгівлю, та відвідувачів в силу низки об’єктивних та суб’єктивних причин значно менше, ніж в інші періоди, місяці;  в п’яте, саме в січні місяці на всіх ринках країни у відповідності до вимог чинного законодавства України відбувається процес продовження, оформлення (переоформлення) відповідних угод між адміністраціями ринків та ФОПами, які здійснюють на них свою діяльність.

Додаткове припинення роботи,  діяльності речових, промтоварних та змішаних ринків як м. Хмельницького, так і країни в цілому під час запровадженого в січні місяці 2021 року локдауну об’єктивно нанесе дуже важкий удар як по їх роботі  в якості суб’єктів  господарювання, так і по тисячам ФОПів, які здійснюють на них свою діяльність, по обсягам надходжень до місцевого та державного бюджетів, тощо, і, на жаль, неминуче повторить ту дуже важку ситуацію, в якій опинились суб’єкти підприємницької діяльності в галузі торгівлі, громадського харчування та сфери послуг цією весною (з 17 березня по 15 травня 2020 р.) під час запровадження та дії в країні суцільного, тотального  карантину, який, на жаль, не стосувався відомих мереж промтоварних та будівельних  гіпермаркетів.

Виходячи з вище викладеного, враховуючи специфіку діяльності мікро- та малого підприємництва як м. Хмельницького та і країни в цілому, з метою уникнення поглиблення соціально – економічної напруги в країні,  ГО «Асоціація Хмельницьких ринків» звертається до Вас, шановний Денисе Анатолійовичу як до Голови Уряду України з клопотанням щодо  розгляду  та підтримки наступних пропозицій:

  1. 1. Про можливість здійснення роботи речових, промтоварних ринків та ринків змішаного типу в січні місяці 2021 року в звичайному режимі за умови дотриманням ними, СПД, які здійснюють на ринках свою діяльність та відвідувачами відповідних карантинних вимог.
  2. 2. Щодо недоцільності застосування в січні місяці локдауну, запровадження якого стане великим ударом перш за все по роботі та діяльності сотень тисяч представників мікро- та малого підприємництва країни.

Реалізація зазначених вище пропозицій на наше переконання стане запорукою  фактичного  збереження в умовах економічної кризи та карантину як мікро- та малого підприємництва в країні в цілому, так і ринків як соціально-економічного явища зокрема .

Сподіваємося на Ваше розуміння та підтримку в даному питанні.

Про підсумки розгляду цього листа – звернення просимо Вас поінформувати нашу Асоціацію  за адресою: ГО «Асоціація Хмельницьких ринків»,  пров. Геологів, 2, м. Хмельницький, 29016.

З повагою,

Голова ГО «Асоціації Хмельницьких ринків»                              Гуменюк А. І.

виконавчий директор Асоціації,

член Ради підприємців при КМУ                                                     Сніховський  О. О.

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт