четвер, 28.03.2024

Електронна звітність – питання відкрите

Спочатку було слово…

Потім були КВЕДи… Потім фінансова поліція. Наразі маємо РРО (реєстратори розрахунковий операцій), вірніше, проблеми, що виникли в зв’язку із поданням звітності про застосування РРО, в електронному вигляді.

Згідно із частиною 6 статті 9 Закону про РРО реєстратори  та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) фізичними особами – підприємцями, які сплачують єдиний податок.

Фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, зобов’язані застосовувати РРО відповідно до цього Закону (пункт 177.10 статті 177 Податкового кодексу).

З 1 січня 2013 року стає обов’язковою подача звітності з використанням реєстраторів розрахункових операцій до управлінь міністерства доходів і зборів в електронному вигляді. При цьому слід зазначити, що зазначена норма не вводить додаткові обов’язки, а лише змінює старий порядок подачі звітності. Так замість подачі звітності на паперових носіях раз на місяць, передбачена подача в електронному вигляді по дротовим та бездротовим каналам зв’язку.

Разом з тим, згідно із набранням чинності пункту 9 статті 7 Закону про РРО від 06.07.1995 р. №265/95-ВР, з 1 липня 2013 року у разі неподання суб’єктами господарювання звітності до органів Міндоходів України, пов’язаної із застосуванням РРО, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО дротовими або бездротовими каналами зв’язку, до таких суб’єктів господарювання застосовуватимуться фінансові санкції у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн.). ТАК МАЛО БИ БУТИ!

В реальності все як завжди. Держава ще в грудні 2012 року мала забезпечити виробництво достатньої кількості РРО (чи модемів до них). Цього не сталося. Станом на 22.05.2013 року було забезпечено наявність і підключення 30 тис. РРО, що становило 12% від необхідної кількості РРО в Україні. Забезпечення сервісних центрів новими касовими апаратами залишається проблематичним. В окремих випадках час очікування надходження нових РРО становить від 3-х тижнів до 2-х місяців. Принаймні так є у Чернівецькій області.

Інше питання, що на сьогодні, значна частина суб’єктів господарської діяльності немає взагалі доступу до світової інтернет - мережі. Навіть коли є такий зв'язок, то його швидкість, як швидкість машин на сьогоднішніх «відремонтованих» дорогах. В додаток - вартість послуг інтернет-провайдера. Наприклад, в Сокирянському районі Чернівецької області вона становить 200 грн. в місяць.

За даними управління Міндоходів та зборів у Чернівецькій області на обліку перебуває 4050 користувачів (РРО). Із них, станом на 03.07.2013 року, тільки 1301 суб’єкт господарської діяльності модернізував свій касовий апарат для подання звітності в електронному вигляді, що становить 32,12% у відсотковому виразі. У місті Чернівці 7сервісних центрів обслуговують користувачів РРО, і один сервісний центр до їх послуг знаходиться в Сокирянському районі. За словами керівників сервісних центр модернізація і підключення касових апаратів до модемів здійснюється, але не так швидко, як би хотілося. Один сервісний Центр обслужив 20% своїх клієнтів, інший майже 40%. Щоб забезпечити надання якісної послуги  для користувачів сервісним центрам необхідно мати в резерві 3-4 місяці. Вартість самого дешевого апарату РРО із модемом становить 2,5 тис. грн. Додатково потрібно буде оплатити послуги з навчання і отримання консультацій, при необхідності. Модернізація старого апарату становитиме мінімально 1,3 тис. грн.

За інформацією одного із керівників сервісного центру, що надійшло у вигляді листа від постачальника РРО, Міністерство доходів і зборів вже з 01.10.2013 року планує вивести з реєстру ті РРО, які не підлягають модернізації. Тому підприємці, не створюйте проблему собі самостійно. Здійсніть моніторинг ситуації із наявним касовим апаратом!

То чи в дійсності підприємці будуть мати якісь переваги у зв’язку із зазначеними змінами в законодавстві?

Є припущення, що будуть мати. А саме:

по - перше, передача інформації в електронному вигляді до органів міндоходів та зборів зекономить платникам податків час;

по - друге, це надасть можливість «зменшити затрати на утримання касової техніки за рахунок відсутності необхідності друкувати паперову контрольну стрічку і зберігати її протягом 3-х років».

по - третє, використання електронної контрольної стрічки призведе до скорочення перевірок платників податків.

по – четверте, у підприємця будуть певні проблеми із зором. Він вкотре не побачать в своїй кишені певну суму чесно зароблених коштів.

Відтак, які новації би в державі не здійснювалися, в кінцевому результаті, за все заплатить суб’єкт підприємницької діяльності.

З питань придбання реєстраторів розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі або модемів для передачі звітної інформації від наявних у Вас РРО і відповідного їх програмного доопрацювання, користувачам необхідно звертатися до центрів сервісного обслуговування. І бажано не затягувати це в часі. Бо навіть коли Президент підпише відтермінування відповідальності  за відсутність модемів на касових апаратах, то 1 січня 2014 року прийде «як завтра», а разом з ним і штрафні санкції.

Ігор Кухарчук

голова правління Чернівецького міського центру

захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу.

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт