п'ятниця, 29.03.2024

Лист до Комітету ВРУ з питань економічної політики з пропозиціями до законопроекту "Про ціни та ціноутворення", реєстр. №9361

Голові

Комітету Верховної Ради України

з питань економічної політики

Ткаченку О.М.

Шановний Олександре Миколайовичу!

Всеукраїнське об’єднання підприємців малого та середнього бізнесу «Фортеця» розглянуло проект Закону України «Про ціни і ціноутворення» (далі проект) від 01.06.12 року № 9361 і звертає Вашу увагу на те, що проект містить низку суперечливих норм та положень.

Зокрема, визначення термінів, що містяться у ст.1 проекту, відрізняються від аналогічних термінів, які містяться у Податковому та Цивільному кодексах України. Так, наприклад, визначення терміну «продаж (реалізація)» не відповідає визначенню, наданому пп.14.1.202. п.14.1. ст.14 Податкового кодексу України.

У ст. 2 проекту до відносин, які підлягають регулюванню, включено процес формування цін, що порушує норми ч.2 ст.42 Конституції України, ч.ч.2,4,6 ст.6 Господарського кодексу України та принцип свободи підприємницької діяльності.

Також, ст.5 проекту до повноважень Кабінету Міністрів України віднесено визначення повноважень органів виконавчої влади щодо формування, встановлення та застосування  цін, що прямо суперечить ст.120 Конституції України, де зазначено, що повноваження органів виконавчої влади визначаються виключно Конституцією України та законами України.

Викликає подив те, що у Кабінету Міністрів України вилучається право контролю експортних цін (ст.11 діючого Закону України «Про ціни і ціноутворення» від 03.12.1990 №507-ХІІ), адже саме при маніпулюванні експортною вартістю відбуваються зловживання з податком на прибуток та податком на додану вартість.

Крім цього, із ст.18 слід вилучити право уповноважених органів здійснювати перевірки суб’єктів, які не мають товарів, щодо яких застосовується регулювання ціни.

Є питання і стосовно того, чому у п.2 ч.1 ст.20 проекту передбачено тільки відповідальність суб’єктів господарювання, які продають виключно товари, які згідно із законодавством надаються безоплатно? Чому немає відповідальності за стягнення плати за послуги, які мають надаватись безоплатно?

Виходячи з вищезазначеного, просимо Вас врахувати приведені зауваження  при доопрацюванні проекту Закону України «Про ціни і ціноутворення» від 01.06.12 року № 9361, а також долучити до обговорення проекту представників Всеукраїнського об’єднання підприємців малого та середнього бізнесу «Фортеця».

З повагою,

Голова Всеукраїнського об'єднання

малого та середнього бізнесу «ФОРТЕЦЯ» Оксана ПРОДАН 

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт