п'ятниця, 29.03.2024

Звернення до Голови Пенсійного фонду України щодо надання роз'яснення стосовно відсутності обов'язку подавати страхувальниками звіти з нульовими показниками

Голові

Пенсійного фонду України

Зайчуку Б.О.

Шановний Борисе Олександровичу!

Постановою Правління Пенсійного фонду України №22-2 від 08.10.2010 року «Про порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено порядок оформлення та подання звіту страхувальниками щодо сум нарахованого єдиного внеску, враховуючи який виникає питання необхідності подання страхувальниками звітів з нульовими показниками до органів Пенсійного фонду.

Так п.1.3. Порядку встановлює порядок, строки подання звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації), на яку нараховано та з якої сплачено страхові внески. Тобто відповідно до даного пункту звіт подається страхувальником в зв’язку з нарахуванням коштів.

Враховуючи п.4.1. Порядку, звіт формується на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення), або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які нараховується єдиний внесок, що виключає можливість оформлення звіту в разі, коли страхувальником не нараховувався дохід на користь застрахованих осіб. Крім того, подання звітності з нульовими показниками не впливає на формування страхового стажу та призначення страхових виплат.

Враховуючи вищезазначене, зважаючи на велике звітне навантаження на суб’єктів підприємницької діяльності, просимо Вас надати роз’яснення щодо відсутності обов’язку подання звітів з нульовими показниками страхувальниками за звітний період, в якому не було нараховано виплат застрахованим особам.

 

З повагою,

Голова Всеукраїнського об'єднання

малого та середнього бізнесу «ФОРТЕЦЯ»                                              Оксана ПРОДАН

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт