четвер, 28.03.2024

Лист Голові Фракції Партії регіонів у Верховній Раді України стосовно подання Конституційного звернення щодо визнання таким, що суперечить Конституції (неконституційним) положень Закону України «Про захист персональних даних»

Голові фракції Партії регіонів

у Верховній Раді України

Євфремову О.С.

Шановний Олександре Сергійовичу!

З 01 січня 2012 року почнуть діяти санкції за невиконання Закону України «Про захист персональних даних». До відповідальності можуть бути притягненні за цим законом майже усі суб’єкти господарювання –   лікарні,   школи, підприємці, громадські організації, так в законі не виписані процедури та конкретні формулювання.

Реєстрація передбачених цим законом баз дублює вже існуючу в органах влади інформацію – в Державному реєстрі, в податкових органах соціального страхування. Таким чином усі організації, установи та підприємства змушені подавати в єдиний в Україні орган вже відому державі інформацію. Більш того, цей Закон не захищає персональні дані, а порушує цілий ряд конституційних положень.

Зокрема, частина третя статті 17 Закону передбачає, що відмова у доступі до персональних даних допускається, якщо доступ до них заборонено згідно із Законом. Дана норма Закону сформульована таким чином, що передбачає відмову у доступі до персональних даних навіть самій особі – суб’єкту персональних даних, якщо така заборона встановлена законом України. Це положення Закону виходить за межі правила, встановленого Конституцією України у частині третій статті 32.   

Також порушує норми Конституції України і положення частини четвертої статті 19 Закону України «Про захист персональних даних», де передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування мають право на безперешкодний та безоплатний доступ до персональних даних відповідно до їх повноважень. Таким чином, органи державної влади та місцевого самоврядування, зокрема контролюючі та фіскальні органи, виконуючи свої завдання та реалізуючи свої повноваження, матимуть змогу безперешкодно (тобто, у будь-який час, будь-де та не чекаючи будь-якого дозволу) використовувати персональні дані фізичних осіб.

З наведених вище підстав вважаємо  Закон України «Про захист персональних даних» № 2297-IV від 01 червня 2010 року неконституційним та звертаємо Вашу увагу та фракції Партії регіонів у Верховній Раді України на необхідність для захисту конституційних прав громадян України внесення народними депутатами  до Конституційного Суду України подання щодо визнання таким, що суперечить Конституції України Закону України «Про захист персональних даних».

 

Додаток:

проект конституційного звернення щодо визнання таким, що суперечить Конституції (неконституційним) положень Закону України «Про захист персональних даних» на 2 аркушах.

 

З повагою,

Голова Всеукраїнського об'єднання

Малого та середнього бізнесу «ФОРТЕЦЯ»                       Оксана ПРОДАН

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт